Hét geheim voor een ontspannen fotoshoot

april 26, 2024

Er zijn ontzettend veel redenen om een fotoshoot te doen: je wil je gezin vastleggen zoals het op dit moment is, jullie zijn net vader en moeder geworden en willen een newborn fotoshoot om dit te vereeuwigen of jullie zijn 5 jaar bij elkaar en willen dat vieren door ein-de-lijk die loveshoot te doen. Je boekt een shoot en vervolgens leef je vol stress toe naar de shoot: je bent het helemaal niet gewend om voor een camera te staan, je hebt een hekel aan poseren, je weet niet wat je moet doen met je handen en alleen de gedachte aan de fotoshoot bezorgd je al de kriebels. Het liefst leef je zo relaxt mogelijk naar de fotoshoot toe, maar hoe zorg je er nou voor dat je ontspannen op de foto komt? In deze blog vertel ik je hét geheim voor een ontspannen fotoshoot!

Jullie kleren zijn al uitgekozen, je hebt een voor jullie betekenisvolle locatie in gedachten en het beloofd mooi weer te worden! En toch blijft er die spanning..

Wat is nou het geheim voor een ontspannen fotoshoot?

Hét geheim voor een ontspannen fotoshoot is: doe iets wat je leuk vind! Ik hoor je denken: “maar tijdens een fotoshoot is het toch niet gebruikelijk dat je iets gaat doén?” “Online zie ik namelijk alleen maar foto’s van gezinnen, stellen en families die poseren op een mooi stukje heide voor een ondergaande zon”.

Wanneer je tijdens je fotoshoot iets gaat doen, en dan iets wat je echt leuk vind, ga je dit 100% terug zien in je foto’s. Doordat je wat te doen hebt waar je van geniet, enthousiast van word, waar je om moet lachen en door ontspant vergeet je de camera, heb je meer interactie met je gezinsleden of partner en zien de foto’s er stukken natuurlijker uit dan wanneer je ‘poseert’.

Waar moet ik dan aan denken?

Iets doen.. dat klinkt makkelijker dan het is. Wanneer dit de eerste gedachte is die bij je op komt denk je waarschijnlijk te ingewikkeld. Je hoeft echt niet meteen allerlei avontuurlijke dingen te doen of hele unieke activiteiten te verzinnen. Waarschijnlijk zijn er voor jullie als stel, als gezin of familie al activiteiten die jullie vaak doen en die ontzettend bij jullie passen maar waar je niet aan denkt. Ik daag je uit om met elkaar na te denken over de invulling van de fotoshoot. Om jullie hierbij te helpen deel ik hieronder een aantal leuke dingen om te doen tijdens verschillende fotoshoots.

Wat te doen voor een ontspannen loveshoot?

Denk je eens in: jullie zijn op vakantie, hebben nog niks gepland voor morgen en zijn aan het nadenken hoe jullie de dag eens kunnen gaan invullen. Een avondwandeling door de stad? Een rondje kringloop? Een dagje naar het strand? De vlieger en een picknickmand vol lekkers mee, een beetje lezen, dutjes doen, spelletjes spelen. Of misschien zijn jullie wel heel sportief en ontspannen jullie helemaal wanneer jullie gaan skateboarden, surfen, tennissen of zeilen. Waarschijnlijk poppen er tijdens het lezen al allerlei ideeën op. Misschien ook wel ideeën waarbij je denkt: ‘hoe kun je dat ooit op een fotogenieke manier vast leggen?’ En daar kom ik in beeld! Ik geloof er echt in dat wat je ook wil gaan doen, het op een fotogenieke manier vastgelegd kan worden. Ik denk hier dus graag met jullie over mee. En voor als je nog wat meer inspiratie nodig hebt:

 • Volg een creatieve workshop: bijvoorbeeld schilderen of pottenbakken. Super leuk!
 • Maak een wandeling door jullie lievelingsstad. Struin door kringloopwinkels, drink een kop koffie in jullie lievelingszaak of ga plaatsjes scoren bij de muziekwinkel!
 • Blijf lekker thuis en ga samen koken, of plof neer bij de houtkachel en speel spelletjes, maak een kruiswoordpuzzel of ga bbq-en op het balkon. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn!
 • Doe iets actiefs: surfen, zeilen, skaten, mountainbiken, fietsen of motorrijden.

Wat te doen tijdens een gezinsshoot?

Ook tijdens een gezinsshoot is er zoveel te doen! Zelf ging ik vroeger vaak met m’n broers en vader buiten voetballen, binnen hutten bouwen, naar de camping, kikkervisjes vangen, noem maar op. Er is veel te bedenken wat voor jullie als gezin heel normaal is om te doen, maar waar jullie over 5 jaar waarschijnlijk met weemoed op terugkijken. Dan willen jullie kinderen misschien niet meer samen naar het bos hutten bouwen of vinden ze vissen samen met papa maar suf. En wat zou je dan toch graag willen dat je er foto’s van had! Klik hier voor een blog over dit stukje nostalgie.

Hier nog wat inspiratie:

 • Ga vissen in de vijver bij jullie huis. Hapjes mee, zon op je gezicht, heerlijk
 • Ik kom graag langs op de camping! Lekker een dagje vakantie vieren: voetballen, naar het springkussen, slenteren door mooie stadjes en afsluiten met een barbecue bij de tent of caravan
 • Ga naar de kinderboerderij. Zeg nou zelf; als je met de geiten aan het knuffelen bent ontspan je toch automatisch?
 • Duik de moestuin in! Laat de kinderen helpen met zaaien, oogsten en maak vervolgens een heerlijke maaltijd of salade met verse producten

En zelfs tijdens een newbornshoot ben je niet verplicht te poseren. Zo kun je bijvoorbeeld met de kleine in de kinderwagen een rondje wandelen door de stad langs jullie favoriete koffietentje. Of je kan de baby in bad doen samen waarbij je andere kinderen mogen meehelpen.

En hoe zorgen we voor een ontspannen familieshoot?

De grote familieshoot. De één vind het heel leuk, de ander vind het verschrikkelijk. Dit geld zowel voor de mensen voor als achter de camera, haha. Ik vind het ontzettend leuk om te doen, mits er een activiteit aan hangt. Bij een grote familie, dus inclusief neefjes, nichtjes, opa en oma, zijn er altijd wel mensen die er geen zin in hebben, het ongemakkelijk vinden en het zo snel mogelijk achter de rug willen hebben. En dat is logisch als je moet poseren. Eerst met je broers en zussen, dan met de hele familie, dan met alleen je gezin, dan nog met je opa en oma, met alle mannen en met alle kleinkinderen. Ik zou er tegen die tijd ook allang zat van zijn.

Maar wat als ik je vertel dat dit niet hoeft? Dat je fantastische, echte foto’s van jullie familie kunt hebben zonder dat je hoeft te poseren?

Zo ben ik met grote families regelmatig gaan bootje varen: je ontspant automatisch, want je hebt iets te doen, iets te kijken, je kan lekker met elkaar kletsen, je kan genieten van de zon, een borreltje drinken en wanneer je aanmeert op een eilandje kun je ook nog eens een balletje trappen, frisbeeën of een potje kubb spelen. Ik zorg voor in ieder geval één volledige familiefoto voor bij opa en oma boven de bank maar richt me verder vooral op jullie interactie samen en op alle niet geposeerde ‘tussendoor momentjes’.

Wat kun je nog meer doen tijdens een familieshoot?

 • Muziek maken! Misschien zijn jullie wel hartstikke muzikaal. Neem lekker jullie instrumenten mee naar een mooie natuurgebied. Of ga bij één van je familieleden in de tuin zitten jammen.
 • Loop eens een blote voeten-pad. Gegarandeerd ontspannen en enthousiaste foto’s!
 • Ga met z’n allen picknicken. Voetbal mee, vlieger mee, frisbee mee. Instant vakantie-vibes!
 • Doe een shoot bij je ouderlijk huis. Nergens liggen voor een gezin zoveel herinneringen als in het huis waar ze zijn opgegroeid. Ga hier lekker koken samen of voor je ouders, of organiseer een bier- of wijnproeverij.

Bekijk hieronder een aantal familieshoots!

Ontspannen familieshoot op de Veluwe
Familieshoot bij het blote voetenpad

Familieshoot op het water

Ik hoop dat je na het lezen van deze blog genoeg inspiratie op hebt gedaan, en er klaar voor bent om een heeele ontspannen fotoshoot te boeken! Ook als je nog wil sparren met mij over een juiste invulling van de fotoshoot kun je hier het contactformulier invullen.

SHARE THIS STORY